Fries Scheepvaart Museum: Michiel de Ruyter

Op woensdag 10 januari heeft groep 8 het Fries Scheepvaart Museum bezocht. Hier werden wij ontvangen door Michiel de Ruyter. Van scheepsmaat tot admiraal, Michiel de Ruyter kennen we allemaal. Admiraal de Ruyter nam ons meteen mee terug in de geschiedenis. Wie hij was en hoe hij aan zijn naam kwam.

 

In een zaal vertelde hij de kinderen over zijn jeugd in Vlissingen. Hij vertelde dat hij een kwajongen was en hoe hij van school werd gestuurd en later op een schip terecht kwam.

Na een aantal jaren vervelend klusjes te hebben gedaan en later te zijn opgeleid tot admiraal, moest er regelmaat komen op het schip. Hij liet de kinderen ervaren hoe dat was in die tijd en liet ze in een lange rij lopen achter elkaar aan. Synchroon marcherend met het linker- en rechterbeen. Ook oefenden ze het laden van de kanonnen, lopen over een richel, een schip aanhaken en binnenhalen met een haak aan een touw (in ons geval een pittenzak aan een stuk touw waar ze een stoel mee moesten binnenhalen), het afvuren van een kanon en tussendoor ergens in het museum 10 keer opdrukken.

 

De kinderen vonden het allemaal erg interessant. Aan het eind van de rondleiding, mocht groep 8 een brief schrijven met een veer en wat inkt. Dit was wel even oefenen, want een veer schrijft niet zo makkelijk als de pennen die wij kennen. Gelukkig waren er genoeg briefjes om op te oefenen.

 

Ter afsluiting is groep 8 nog even met Michiel de Ruyter op de foto geweest als mooie herinnering.

Het was een actief programma met een indrukwekkende admiraal die de klas op sleeptouw nam.