Uitstapje groep 7/8 naar de schaapskudde in Scharnegoutum

Op woensdag 14 september, de warmste dag van september, zijn wij op de fiets naar de schaapskudde in Scharnegoutum geweest. We werden opgewacht door Eva en haar hond, Jackie.

 

Tijdens de wandeling naar de schaapkudde, moesten er vragen beantwoord worden. De kinderen wisten bijna alle antwoorden. De vraag: ‘Hoe heet een lammetje zonder moeder?’ Daar moesten ze even hard over nadenken. 

 

Eenmaal aangekomen bij de kudde, kregen de kinderen de opdracht de schapen op te halen. Wonderbaarlijk kregen ze dat snel voor elkaar. Chapeau voor groep 7/8! 

Daarna vormden we een kring om de schapen heen en vertelde Eva ons over de schapen. We kregen te zien hoe de nagels eruit zagen en of er nog melk in de uiers zat. Dat hebben een aantal kinderen wel gemerkt. Ze werden besproeid door het schapenmelk wat eruit spoot. 

 

Na de volwassen schapen, was het tijd voor een pauze. Na de pauze gingen we bij de jonge schapen kijken. We kregen te zien hoe Eva en haar hond Jackie de jonge schapen bij ons kreeg. Een erg mooi gezicht. Eva besprak met de kinderen wat ze er voor moet doen om de hond aan te sturen. 

Vervolgens was het tijd voor de kinderen om de schapen binnen 3 hekken te krijgen. De groep werd in twee groepjes gesplitst. De eerste ploeg kreeg de schapen met nauwelijks overleg tussen de drie hekken. De tweede ploeg was al druk aan het overleggen en ging meteen goed van start. De één was sneller dan de ander, maar pret hebben ze gehad. 

 

 

Als afsluiting mochten ze een armbandje vilten. Iedereen koos zijn of haar kleur en kon zelf ondervinden hoe dat in zijn werk gaat. Het was een top ochtend. Eva heeft de kinderen veel geleerd over het hoeden van schapen. 

 

Als extra uitstapje zijn we na de schaapskudde nog even langs mijn huis gefietst. De kinderen wilden graag even zien hoe juf woont. Na een kleine rondleiding en het omruilen van een fiets, zijn we weer teruggekeerd naar Raerd.