Op avontuur bij de boer, groep 7/8.

Woensdag 24 mei is groep 7/8 naar Wiuwert geweest op bezoek bij familie Bouma & Bonekamp. Zij hebben daar een prachtig stuk land waar ze de boerderij runnen. En wij mochten daar een kijkje nemen.

 

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door Johan en Hinke. We mochten plaats nemen tussen de koeien op hooibalen. Ze vertelden beide over het reilen en zeilen van de boerderij, hoeveel koeien er zijn, wat er gebeurd met het gras, welk voer de koeien krijgen en waar ze vanaf kalf tot koe komen te staan. 

Om er een goed beeld bij de krijgen, kregen we een rondleiding. We mochten een kijkje nemen in o.a. de melkkamer, de koeltank waar de melk wordt opgeslagen en bij de kalfjes. 

Na de rondleiding was het tijd om in tweetallen vragen te beantwoorden. Elke tweetal kreeg een vragenblad en een werkboekje om de antwoorden in op te schrijven. Wanneer ze een vragenblad hadden gemaakt, konden ze aan de volgende kaart beginnen. De kinderen gingen vol enthousiasme de vragen beantwoorden. 

 

  

 

Op het moment dat de kinderen nog druk bezig waren met het beantwoorden van de vragen, stond er wat lekkers voor de kinderen klaar. Na een korte pauze namen Johan en Hinke ons mee op de fiets het land in om vogels te spotten. Om niet teveel lawaai te maken, vervolgden we onze route lopend door het gras richting de vogels. Er waren niet veel vogels, maar de grutto hebben we gezien. 

 

De vogels achter ons gelaten, ging onze route verder door de weilanden. Even verderop stond materiaal klaar om onderzoek te doen naar wat er allemaal in de sloten leeft en welke planten/grassen je tegenkomt in het gras en langs de waterkant. Een paar kinderen begonnen meteen met een schepnetje in de sloot om te scheppen en vulden een potje met water waar vervolgens de beestjes en planten in kwamen te zitten. Door het hoge gras was het zoeken naar planten/ grassen extra leuk. 

 

Na wat potjes met beestjes en planten/ grassen te hebben onderzocht, was het weer tijd om richting school te gaan. Groep 7/8 heeft genoten van deze excursie. We hebben veel geleerd.